Ana içeriğe atla

Vet. Tekniker Jale Üntürk'ün 'Pozitif Köpek Eğitimi' adlı makalesi



Köpek Eğitiminin En Eğlenceli Şekli;Pozitif Köpek Eğitimi;
Pozitif Köpek Eğitimi Nedir?
Pozitif Eğitim ortalama 15 yıl beraber yaşayacağınız köpek dostlarınızla geçireceğiniz her bir saniyenin kalitesini arttıracak, birbirinizi tanımaya ve anlamaya yönelik uygulanan etkili bir eğitim şeklidir.
Ne dediğinizi duyar gibiyim; ‘Ben köpeğimi tanıyorum’
Hayır tanımıyorsunuz!… Köpeğim dediniz çünkü…
O sizin malınız değil arkadaşınız ve hayatınız boyunca rastlayabileceğiniz karşılık beklemeyen en iyi dostunuz…
İşte eğitimin geç kalınmış hali…
Köpekler zeki canlılardır (bu köpeğin ırkına yada cinsine göre değişmez, köpek familyasına özgü bir yetenektir. Fakat sürekli doğurması için hayatı boyunca kafeste tutulup, dış dünyayı tanımayan köpeklerin yavruları dışında) öğrenebilir, kendilerine göre yollar dener ve başarıya ulaşınca o yolu benimser, ne istediğini anlatabilirler… Eğer anlayabiliyorsak tabii…
Yazımın başlangıcı biraz sert oldu galiba ama maaleshef sadece yüzü güzel diye yada bir yakınınızda, Tv Programında vs. gördüğünüz bir ırka sahip olmaksa niyetiniz başından söyleyeyim YANLIŞ YAPIYORSUNUZ . Bir süre sonra eğitmene danışmak yerine ondan kurtulmak için yollar aramaya başlayacaksınız ve sonuç iki taraf için de HÜSRAN olacak. En doğru yolu köpek satın almadan yada sahiplenmeden önce bir Pozitif Eğitmene danışmanız beraber size uygun köpek seçimini beraber yapmanızdır. Şimdiye kadar sahiplendirdiğim hiçbir köpek geri dönmedi çünkü ailelerin yaşam tarzına göre uygun köpekleri beraber barınaklardan araştırıp, aileyle köpeği buluşturdum.
Konumuza dönelim;
Pozitif Köpek Eğitimi, İşkence olmadan, dikenli, boğma, şok yada ceza gibi acı veren unsurlar OLMADAN , öncelikle köpeğin ailesine ve tabiki köpeğe verilen çok etkili, pekiştirildiği takdirde hayat boyu kalıcı olan, aile ile köpek için eğlenceli ve çok keyifli eğitim şeklidir.
Pozitif Köpek Eğitimi, köpeğin EVİNDE, ailesiyle beraber gerçekleştirilen yöntemleri kapsar.
Eğitimden sonra aile çok rahatlıkla yeni komut öğretebilecek bir düzeye gelir ve beraber yaşadığı köpeğin eğitmeni olur.
Pozitif eğitim köpek yeni evine ilk geldiği günden itibaren başlar. Pozitif Eğitimde Temel ve İleri İtaat eğitimleri ayrı ayrı değil bir bütündür, tüm komutlar Eğitim kapsamı altında toplanır ve bunun adı POZİTİF KÖPEK EĞİTİMİ dir. Eğer bir ilanda yada başka bir alanda ‘Pozitif yöntemlerle Bodyguard eğitimi’ gibi saçma bir yazı yada başlık görürseniz bilin ki ilanı veren kişi pozitif eğitimden bihaberdir. Adı üzerinde POZİTİF…
Son zamanlarda bir çok kişinin kullandığı ‘POZİTİF ’ kelimesi, doğru eğitmeni bulamamışsanız, köpekde psikolojik olarak zarar ve geri dönülmesi zor hasarlara yol açacaktır. Mutlaka çalışacağınız eğitmeni Sertifikasını görmek isteyin.
Eğer köpek bir amaca yönelik sahiplenilmediyse, sadece sevdiğiniz ve bir köpekle yaşamınıza devam etmek istediğiniz için yanınızda ise kesinlikle Pozitif Eğitim almalıdır. Kamuyu ilgilendiren diğer eğitimler Devlet Kurumlarına bağlı çalışan eğitmen arkadaşlarımız tarafından köpek hangi amaca yönelik eğitim alıyorsa eğitimleri de ona göre uzman personel tarafından verilir. (Narkotik, Arama kurtarma, İz Sürme vs) Ayrıca bu köpeklere Acı verecek hiçbir yöntem uygulanmaz. Köpeğin psikolojisine yönelik saldırıda bulunulmaz.
Özellikle köpekleri kapalı, ışıksız mekanlarda tutan, çiğ et ya da kanla besleyen insanlar ın yaptıkları köpeğin psikolojisini ve sağlığını bozmaktan başka bir şey değildir. O şekilde yaşayan bir köpeğin ASLA ONU BUNA MAHKUM EDEN İNSANA SALDIRMAYAĞINA DAİR HİÇBİR ŞEKİLDE GÜVENCE VERİLEMEZ. Dolayısıyla köpeklerin karakterleri, davranışları tamamen insanların yaptıkları, köpeğe sağladıkları yaşam standardı ile doğru orantılıdır. Kendinizi korumak için bir köpek almak yerine, uzakdoğu sporlarından birine kayıt olmanızı öneririm. İçgüdüsel olarak koruma ve savunma hakimiyeti zaten köpekte mevcuttur. Olduğu ortamı evini ve ailesini zamanı geldiğinde koruyacaktır, onu zorlamayın ve kışkırtmayın! Yanlış , kulaktan dolma, garip yöntemler, sizi ve köpeği etik ve yasal olarak çok büyük ve yaptırımı ağır sıkıntılara sokar.
En büyük görev ailelere düşüyor ‘Köpekler hediye alınmaz, verilmez’ Eğer çocuğunuzun sorumluluk almasını istiyorsanız, tüm yükü ona yüklemeden (en az 12 yaş sorumluluk bilinci taşımaya uygundur.) gerekli araştırmayı yapıp, uzmanlarla, veteriner hekimlerle, eğitmenlerle yüzyüze konuşarak hangi konularda hazırlık yapmanızı öğrenmeniz ve çocuğunuzun köpekle ilgili yapılması gereken hangi görevlerde sorumluluk sahibi olduğunu belirlemeniz gerekir.
Bir köpek satın aldınız ve sizden uzak bir yere eğitime gönderiyorsunuz (burada köpek sahiplenme/satınalma amacının %90 ının Sevgi olduğunu biliyoruz) öncelikle empati kurmayı bileceğiz, çocuğunuzu uzak yere eğitime mi gönderiyorsunuz? Oysa köpek de çocuk da ailenizin birer ferdi değil mi? Eğer ailenin diğer üyelerinden köpeği ayıracaksanız onu sahiplenmeyin, köpekler otomatik kurulu öğrenmiş şekilde size gelmezler, onu ve kendinizi bir pozitif eğitmenle çalışarak eğiteceksiniz… Beraber mutlu, huzurlu bir yaşantı istiyorsanız kendinizden ödün verecek ve bencil davranmacaksınız.
O sizi seçmedi! Siz onu Aldınız!
Pozitif Köpek Eğitiminin en önemli özelliklerinden birkaçını sıralayalım;
1) Ailenizin bir üyesi olan köpekten ayrılmamış olacaksınız tabi köpek de ailesinden,
2) Onunla eğitimlere katılarak bir çok konuda özellikle eğitim yöntemleri ve köpekler konusunda kendinizi geliştirme fırsatınız olacak,
3)Eğer çocuğunuz varsa muhtemelen hayatındaki en iyi dostu köpek olacak,
4)Hayatınız boyunca danışabileceğiniz, size yardımcı olabilecek bir eğitmeniniz olacak,
5)Köpekte ve siz de psikolojik problem yaşanmayacak,
6)Acı ve ceza olmayacak, vicdanınız sızlamayacak,
7)Köpek aile ve ev kurallarını öğrenip, komutlarınızı dinlediğinde siz onunla guru duyacaksınız ve tabiki çevreniz tarafından da hayranlıkla izlenen bir Aile olacaksınız.
Şu an aklıma gelenler bunlar; size daha bir çok sebep söyleyebilirim, sonraki yazılarımda merak edilen diğer konulara da değineceğim.
Şimdilik Sevgiler,
Tüm aile fertlerinizle beraber mutlu olmanız dileğiyle,
...devamı gelecektir...
Jale Üntürk
Veteriner Sağlık Teknikeri
Pozitif Köpek Eğitmeni

Bu blogdaki popüler yayınlar

Siyah Alman Kurdu Hakkında Herşey

 Alman Kurt Özellikleri Siyah Alman Kurdu ve Sahibi Siyah Alman Kurdu Alfa ve Sahibi TANIMI Alman Kurtları Alsasian olarakta bilinirler. Alman Kurtları dengeli ve çok güçlü köpeklerdir. Alman Kurtlarının kürkü genellikle siyah sarı, gri(Sable) veya tamamen siyahdır,bazen mavi,ciğer,beyaz renkleride görülsede tüm standardlar için bu renklerhata sayılır. Beyaz Alman Çoban Köpeği için kabul edilebilir bir renk değildir, ama bu aralar ayrı bir ırk gibi kabul edilmektedirler(Amerikan Beyaz Çoban Köpeği).Alman Kurtlarında burun tamamen siyah olmalıdır fakat mavi veya kahverengide bazen olsada standard dışı kabul edilirler ve yarışmalara katılamazlar. Alman Kurtları sıkı,kaslı,hafifçe uzun bir beden ve ince fakat güçlü kemiklere sahiptir. Kafası bedene orantılı ve alnı biraz konveks olmalıdır. Alman Kurtlarının geniş kulakları, ucu sivri, dik ve öne dönük (6 aylıktan küçük köpeklerin kulakları biraz düşük olabilir.)olmalıdır. Gözler badem şeklinde, koyu, zeki,canlı bir

TİYATRO ANALİZ: Bana Mastika'yı Çalsana

Bana Mastika'yı Çalsana oyun afişi Bu yazıyı yazmayı uzun süredir planlıyordum fakat bir türlü başlayamıyordum. Bundan yedi-sekiz yıl önce ortaokuldayken Türkçe öğretmenimiz tiyatroya olan merakımdan dolayı kendi tiyatro öğrencilerine ek olarak beni de götürmüştü. Bursa Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu'nda izlediğimiz oyunun ismi ise "Çok Orijinal Bir Oyun"du. Benim için her zaman özel yeri olan "Çok Orijinal Bir Oyun"dan sonra bir daha tiyatroya gidememiştim. Ta ki bugüne kadar. Ardan sekiz yıl geçtikten sonra tiyatro izlemeye yeniden başlamam çok ani bir kararla olmuştu. Eylül 2015'ten beri Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu'nun önünden geçerken sürekli "Bana Mastika'yı Çalsana" isimli tiyatro oyununun afişini görüyordum. Sürekli yanımdakilerle "Bana Mastika'yıı çalsana" diyerek gülüşüyorduk. Gel zaman git zaman afişleri alışveriş merkezlerinde de görmeye başlamıştım. 2016 yılına gidiğimizde ise çok yakınlarımı k

LADY GAGA'yı TANIYALIM...

Kaynak:hollywood.blogspot  Lady Gaga Lady Gaga'yı bu dünyanın dışından biri olarak görmek çok da zor  değil.abartılı giyim tarzı ve cesur tavırlarıyla tanıdığımız Lady Gaga ile gelin yakından tanışalım. DÜNYANIN EN ÇEKICI VE EN ÖZGÜVEN SAHIBI KADINI Çok farklı gizli bir güzellik ve çekicilik var bu kadında çoğu kişi gibi artık bende görebiliyorum bunu. DÜNYANIN EN ZENGINLERI ARASINDA Günlük kazancı 416.000 tl değerinde ve yıllık konser kazancı 50.000.000 $ civarında bir para. ''Tüm bu yanıp sönen ışıklar ortasında yemin ediyorum ki şöhret hayatımı alamayacak.''   ''Resmimi çek Hollywood, büyük bir yıldız olmak istiyorum''      DÜNYANIN EN KORKUNÇ 3 INSANI ARASINDA Marilyn Manson Lady Gaga Slipknot ET'TEN KIYAFETINI SIZ NE ZANNETMIŞTINIZ? Mtv ödül törenine katıldığı sırada giydiği çiğ etten olan kıyafeti dünya basınını sıkça meşgul etmişti. Kimileri manyak bu kadın dedi. Kimileri ''dünya star